Beloit College Powerhouse

Location
Beloit, WI

Status
Under construction

Client
Beloit College

Type
Educational

Size
120,000 sf

Sustainability
Targeting LEED Gold

Tags

Download PDF

Looking to enhance the student experience and remediate the nearby riverfront, Beloit College partnered with Studio Gang to reimagine a former coal-burning power plant as a student union centered on recreation and wellness.

Nestled between the College’s campus and the Rock River, the Powerhouse will feature a 10,000-sf fitness center and 17,000-sf recreational gym, including a 3-lane track and 8-lane competition pool, as well as spaces for conversation, collaboration, and study. Additional amenities include a coffee shop, student lounges, club rooms, conference center, and a lecture hall/theater.

The Powerhouse swimming pool will be heated solely using high-efficiency renewable solar energy.

Archival photo of the Blackhawk Generating Station, the site of the future Powerhouse

Reimagining a hundred-year-old structure and former coal-burning plant presents significant challenges, especially to efficient energy use. Heating and cooling the spaces of the Powerhouse, for example, requires addressing heat flow through the building skin—inward in the summer and outward in the winter—as well as the removal of heat generated by people, lights, and equipment.

Buildings usually use air for heating and cooling; however, water, which is much denser, is actually more efficient. Radiant panels integrated into the building’s surfaces are able to use energy from the river water for most of the Powerhouse’s heating and cooling needs, improving comfort within the building and maintaining the highest quality of air, while also significantly minimizing total energy use.

River water is used to heat and cool the building and to improve the quality of air within.

Related

Now

Milwaukee Journal Sentinel — “Studio Gang Reimagines Former Power Plant at Beloit College”

Beloit College has unveiled designs for converting a century-old power plant on the Rock River into a recreation center with sustainable features by celebrated architectural firm Studio Gang. The design is meant to retain the industrial character of the decommissioned coal-fired electrical plant while showcasing reduced energy features—and human energy.”