University of Chicago Campus North Residential Commons

Location
Chicago

Status
Built 2016

Client
University of Chicago

Type
Educational, Residential, Office

Size
400,000 sf

Sustainability
LEED Gold

Tags

Download PDF

The Campus North Residential Commons offers the kinds of social spaces and experiences that enhance campus and academic life for today’s undergraduates.

The full-block site is designed as a new portal to campus, opening up the University to the greater Hyde Park community, while also encouraging interactions and exchange among students of different ages and backgrounds.

Campus North features a mix of student residences, dining options, amenities, retail, and outdoor green spaces. The location and placement of the structures create a new “front door” for the University, strengthening connections between the campus and nearby communities.

The design situates three slender bar buildings in an urban fabric of plazas, gardens, walkways, and courtyards that together form inviting, public and semi-private outdoor spaces for students and neighbors.

The building is scaled to its context, with the highest structure completing the urban edge of busy 55th Street, while nearby structures are more attuned to the residential neighborhood along University Avenue. Pre-cast concrete panels are used to clad the building, a contemporary facade informed by the University’s neo-Gothic tradition.

The design creates a welcoming portal to campus.

The facade updates the campus’ Neo-Gothic tradition using precast concrete panels. Its construction involved the coordination of over 1,000 panels, of which approximately 61 are unique.

The Dining Commons, organized by Houses, offers a variety of food options including vegetarian, vegan, and halal.

Enhancing the University’s House system, which encourages interaction and collaboration between students of different years to support social and academic success, the buildings are organized around House hubs, three-story communal spaces that are designed to feel comfortable and homey.

Each hub offers distinct spaces for studying, cooking, and relaxing in small groups or individually, while also enabling all House members to assemble together to discuss household chores and energy use and to plan group activities or study sessions.

All eight Houses share communal spaces such as the top-floor Reading Room, music rehearsal rooms, outdoor courtyards, and spaces for studying and gathering, creating additional opportunities for relationship building among students.

A signature element of Campus North, the House hubs build on the University’s tradition of Residential Colleges, bringing together groups of 100 students. The House hubs nurture lifelong friendships and promote the constant exchange of ideas that is at the core of the University’s culture and educational mission.

The top-floor Reading Room offers panoramic views of the city, campus, and Lake Michigan.

Achieving LEED Gold certification, Campus North features an integrated approach to sustainability that emphasizes passive reduction of energy requirements. The buildings are optimized to north-south light, naturally improving the overall efficiency of the entire complex. The buildings’ precast panels offer solar shading and provide thermal mass for a two-way radiant heating slab system, maximizing comfort and allowing the building to operate with reduced mechanical cooling. Using heat mapping technologies, openings in the facade were tuned to balance light, ventilation, and comfort, placing less energy demand on the radiant slab system. Custom metal grilles provide shade, reducing the effects of temperature fluctuation and in turn minimizing heating and cooling energy. The grilles also serve as fall restraints, allowing for operable windows that permit the building to operate in natural ventilation mode, further minimizing energy use; each student room is equipped with sensors and automated controls that switch the flow of water in the radiant system off or on when a window is opened or closed—the first major residential application of this system in the Chicago region. 

Argon-filled, low E insulated glass and continuous closed cell foam insulation provide a well-insulated building envelope that helps conserve energy, and a ceramic frit pattern allows for transparency while also reducing solar heat gain and deterring bird strikes. An expansive green roof and landscaped student courtyards retain one hundred percent of stormwater, slowly discharging it back into the ground and eliminating overflow from the Chicago sewer system. Further underscoring the project’s commitment to sustainability, all cooking oil from the Baker Dining Commons is recycled into biofuel.

Film by UChicago Creative © The University of Chicago

Consultant Team

David Mason & Associates, civil engineering

dbHMS, MEP/FP

Hanbury, associate architect

Hood Design Studio, landscape concept designer

Jenkins & Huntington, elevator consultant

Jensen Hughes, code consultant

Lightswitch Architectural, lighting

Magnusson Klemencic Associates, structural engineering

Mortenson Construction, design builder

Ricca Design Studios, food service consultant

Terry Guen Design Associates, landscape architect

Threshold Acoustics, acoustics

Transsolar, sustainability consultant

Awards

Building of the Year Midwest, Best of Design Awards, Architect’s Newspaper, 2017

PCI Design Awards, Higher Education category, Precast/Prestressed Concrete Institute, 2017

Honor Award, AIA Hampton Roads, 2017

American Architecture Prize, Educational Buildings category, 2017

Best Project Award, Residential/Hospitality category, Engineering News-Record Midwest, 2017

Best Precast Project, International Union of Bricklayers and Allied Craft Workers Awards, 2017

Shortlist, Higher Education Category, World Architecture Festival, 2017

Gold Award, Building Team Awards, Building Design + Construction, 2017

National Award of Merit, Design-Build Institute of America, 2017

Excellence in Design Award, Design-Build Institute of America, 2017

Community Impact and Social Responsibility Award, Design-Build Institute of America, 2017

Related