Nice Grand Arénas

Location
Nice, France

Status
Design Completed 2022

Client
Emerige Méditerranée
Legendre Immobilier

Type
Residential, Office, Retail

Size
185,500 sf

Sustainability

Targeting HQE (housing), NF Habitat HQE (Housing) BREEAM (offices and retail), RE2020, Nice ECOVALLÉE Très performant

Tags

Affectionally called Nissa la Bella (“Nice the Beautiful”), the seaside city of Nice, France, is known for its sunny climate, colorful architecture, and lush vegetation, which thrives in urban gardens and is captured in motifs that adorn its Belle Époque buildings. The mixed-use Grand Arénas project brings these qualities to a complex site in a developing neighborhood, learning from nature to lower its carbon footprint while allowing life to flourish in this new part of the city.

Located on a triangular site near the sea and airport, the project’s three buildings work together to define a peaceful neighborhood green space, or cœur d’îlot, in the center of the block. Sheltered from the surrounding busy streets, this courtyard garden offers residents and the greater community a welcoming, verdant place to relax and socialize.

The courtyard vegetation adds to Nice’s mosaic of native and tropical plants, which can be glimpsed in urban gardens throughout the city.

01 / 02

Three deep indentations (échancrures) push into the site from each side, forming the buildings’ footprints and connecting in the center to form a courtyard garden. Together with smaller échancrures in the building’s plans, they ameliorate the site’s long north-facing side and offer multiple orientations and views for the interior spaces.

The buildings’ lobed, leaf-like plans are designed to sustainably enhance the environment of the garden, as well as the living and working spaces. As in nature, their large and small indentations (échancrures) allow daylight and fresh air to flow through the site, while simultaneously providing sun, wind, and noise protection. In addition, the lobed plans bring multiple orientations, views, and privacy to the apartments and offices within—many of which extend into outdoor balconies.

The architecture also follows the logic of living vegetation in the vertical dimension. Like a heliotropic plant that moves in response to the sun, the depth and orientation of the façade’s “petals” are specifically tuned to the sun’s path for optimal shading, reducing cooling loads as well as offering wind and noise protection for the balconies and indoor spaces. Their modular and efficient construction significantly reduces the project’s embodied carbon, working in tandem with the project’s other green strategies—a wood-concrete structure, biodiverse vegetation, and PV panels—to lower energy and resource use, bringing France closer to achieving its 2050 climate goals and the inhabitants of Nice closer to the nature and beauty of their city.

Consultant Team

Jean Paul Gomis Architecture, local architect

OTEIS, structural and MEP engineer; cost estimator

Agence TER, landscape

Franck Boutté Consultants, sustainability

Marshall Day, acoustics

Maison Malapert, interior architect

Yann Kersalé, light artist

Nadine Schütz, acoustic artist

Approached from the east, the architecture proudly greets those traveling along the busy Route de Grenoble, acting as an iconic gateway between the old and new parts of the city.

Related

Now

Launch of the University of Chicago Center in Paris!

Launch of the University of Chicago Center in Paris!

A ceremonial groundbreaking launches the expansion of the new Center, which aims to serve as an important regional hub for ambitious education, research, and collaboration across Europe, the Middle East, and Africa. The expanded facility, designed by Studio Gang in collaboration with ICADE and PARC Architectes, will nearly triple the size of the current center to accommodate increased demand among faculty, students, alumni, and partners to study, conduct research, and convene in Paris.